Mørkt rugbrød med surdej, bløde kerner og juleøl.

Mørkt rugbrød med surdej, bløde kerner og juleøl.

Ønsker du et dejligt blødt rugbrød, med masser af bløde kerner og en fantastisk smag, så er dette rugbrød med overskuds surdej og juleøl, rugbrødet du skal bage og sætte på frokostbordet.

Dejen skal bare røres sammen med en slev. Nemmere kan det næsten ikke blive.

Har du ikke juleøl på lager, kan en anden øl selvfølgelig bruges. Juleøl og overskuds surdej giver en fantastisk smag til rugbrødet, som jeg syntes er vigtigt i en godt rugbrød.

Jeg skiver altid mit rugbrød og lægger i fryseren, så det lige passer med de skiver vi kan spise. For der er intet, så trist som et tørt rugbrød. Rugbrødet holder sig frisk det meste af en uge.

Forb. tid2 days

Equipment

  • Rugbrødsform

Ingredienser

Rugbrød:

  • 200 g Overskudssurdej
  • 5 g Gær
  • 2 spsk. Salt
  • 2 spsk. Mørk sirup
  • 700 g Vand
  • 300 g Rugmel
  • 300 g Fuldkornshvedemel
  • 50 g Maltmel Jeg køber maltmel hos Nyborgs-room.dk på nettet
  • 1 stk. Juleøl i flaske
  • 500 g Poppede rugkerner Jeg køber kerner hos Nyborgs-room.dk på nettet.
  • Fedtspray til formen

Sådan gør du

Rugbrød:

  • Dag1:
  • Rør sirup og salt ud i overskuds surdejen.
  • Tilsæt gær og vand og rør godt.
  • Tilsæt rugmel, fuldkornshvedemel og malt mel, rør det godt sammen med en slev. Dæk skålen med film og lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
  • Dag 2:
  • Tilsæt en juleøl sammen med kernerne og rør det godt sammen.
  • Spray en rugbrødsform med fedtspray og kom rugbrødsdejen op i.
  • Bank formen let i bordet et par gange.
  • Dæk formen med film og lad den efterhæve på køkkenbordet 2-6 timer. Der skal været små luftbobler i overfladen, når rugbrødet er færdighævet.
  • Stil formen i en kold ovn.
  • Tænd oven på 190 grader over og under varme.
  • Det tager ca. 2 timer at bage brødet.
  • Når brødet er 98 grader, er det færdigt.
  • Vend brødet ud på et viskestykke, pak det ind i viskestykket.
  • Kom det i en plastpose. og afkøl helt.
  • Varmen og fugten i posen giver en blød skorpe, så rugbrødet bliver skærebart.
  • Når brødet er helt koldt tages det ud af posen og viskestykket.
  • Opbevares i en plastpose.
  • Rugbrødet er fryseegnet.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *