Lucia boller

Lucia boller

I dag er det d. 13 december og Lucia dag, hvor der spises Lucia boller med safran og rosiner. I de danske institutioner, skoler osv. bliver der gået luciaoptog og der synges Santa Lucia iført hvide kjoler og lys i hånden og på hovedet af luciabruden der går forrest, imens der bliver delt lucia boller ud. Det er så hyggelig en tradition.

Selv om du ikke skal gå lucia eller se lucia smager luciabollerne godt alligevel med den lækre safran smag.

Hvem er Santa Lucia??

Luciadagen d. 13. december er en fest dag for lyset og den hellige Lucia. Traditionen siger at Lucia var en und kristen kvinde, der levede i 300 tallet i byen Syrakus på Sicilien, hvor hun delte mad ud til de fattige og bar lys på hovedet for at have begge hænder fri til at hjælpe.

Santa Lucia er i den katolske kirke skytshelgen for de blinde og folk med øjensygdomme og i den forbindelse afbildes hun ofte med 2 øjne liggende i en lille skål. Det skyldes, at hun blev forsøgt sendt på bordel som straf for ikke ar ville giftes, Derfor rev hun sine øjne ud, så hun ikke kunne friste mænd. Men hver gang hun rev sine øjne ud, voksede der nye ud.

Forb. tid30 min
Tilb. tid2 t
Samlet tid2 t 30 min
Antal: 20

Ingredienser

  • 25 g Gær
  • 2 1/2 dl Sødmælk
  • 1 spsk Lys Sirup
  • 2 spsk Olivenolie
  • 1/2 tsk Groft Salt
  • Safran, hvad du kan have imellem 2 fingre
  • 2 stk Æg
  • 100 g Smør, blødt.
  • 300-400 g Hvedemel med højt protein indhold

Pynt:

  • 1 stk Æg
  • Rosiner

Sådan gør du

  • Varm mælken til fingervarm og opløs gær og safran.
  • Tilsæt resten minus smør og ælt på røremaskinen til dejen slipper skålen.
  • Når dejen er samlet kommes smørret i i små bidder og integreres i dejen.
  • Måske skal der mere mel i. Men dejen må gerne være lidt klistret.
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i en condibøtte eller i skålen med film over.
  • Hæld dejen ud på bordet og del dejen i 20 stykker.
  • Tril dejen til korte pølser og form dejen til et S, hvor enderne skubbes ind.
  • Læg alle S`erne på et stykke bagepapir på en bageplade.
  • Lad dem efterhæve 30 min. under et viskestykke.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Pisk ægget sammen og pensel alle S`erne med æg. Læg en rosin i hver ende i hullet på S´erne og tyk rosinen lidt ned i dejen.
  • Bages midt i ovnen i ca. 20 min.
  • Kernetemperaturen skal være 98 grader, så er dine Lucia boller færdige.
  • Afkøles på en bagerist.