Julens bedste vaniljekranse.

Julens bedste vaniljekranse.

Vaniljekranse høre julen til, i hvert fald min jul. Jeg husker også, at det var noget min Mor, Mormor og Oldemor bagte.

Jeg har tvistet vaniljekransene en lille smule, med marcipan, ovn ristede mandler, mørkt rørsukker og et lille drys flormelis. Det giver en fin dybde, som jeg godt kan li`.

Tænker at de fine og velsmagende vaniljekranse er godkendt, den første plade, nåede aldrig i kagedåsen.

Ønsker du ikke dette tvis, kan de sagtens laves med købt mandelmel, uden marcipan, med almindeligt sukker og uden flormelis på.

Jeg havde ikke engang en stjernetyl, eller også kunne jeg bare ikke finde den, så mine kransekager fik en lidt andet look, end det vaniljekranse oprindeligt skal have, da jeg brugte en tyl med mange takker. Nogle gange må man sno sig. Med det vil jeg bare sige, har du ikke det udstyr der står i en opskrift, skal det ikke afholde dig fra at prøve.

Det er så hyggeligt, at julebage og hele huset dufter så dejligt. Så begynder det at ligne noget, der minder om jul. Dufte kan virkelig sætte gang i minder……. nu der snart jul…. jubiiiiiiiiiiiii

Vaniljekranse

Forb. tid1 t
Tilb. tid30 min
Samlet tid1 t 30 min

Equipment

  • Sprøjtepose
  • Stjernetyl 1,5 – 2 cm i dia. Eller hvad du har.
  • Minihakker

Ingredienser

  • 215 g Stuetempereret lurpak smør
  • 1 stk. Vaniljestang
  • 175 g Mørkt rørsukker
  • 1 stk Æg
  • 250 g Kagehvedemel
  • 80 g Mandler ( de skal ikke smuttes, skallen skal med ) Alternativt mandelmel
  • 1 spsk Flormelis

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Læg de hele mandler på en bageplade med bagepapir og rist mandlerne 10 min.
  • Vend mandlerne undervejs. De må gerne tage en del farve.
  • Afkøl mandlerne helt.
  • Når mandlerne er helt kolde, skal de hakkes helt fint. Jeg brugte en minihakker. Hvis de ikke hakkes helt fint, kan massen sidde fast i tyllen.
  • Hæld alle ingredienser i en skål og saml massen med hænderne. Ælt kun lige netop, til massen er sammenhængende.
  • Kom tyllen i sprøjteposen, klip et hul, så tyllen kun lige kommer frem med næsen.
  • Kom massen op i sprøjteposen og sprøjt massen ud på et stykke bagepapir på bagepladen.
  • Hvor store du ønsker dine vaniljekranse er op til dig.
  • Jeg sætter altid en poseklemme på min sprøjtepose, så massen ikke løber bagud.
  • Jeg deler min masse i to i posen, ved at dreje rundt på midten af posen. Så er der mindre masse, der skal trykkes på og det bliver derved lettere.
  • Mine vaniljekranse blev delt på 2 bageplader, 25 stk. på hver.
  • Sæt dine bageplader med vaniljekransene på køl i 30 min. Det hjælper med at holde faconen.
  • Tænd din ovn på 200 grader varmluft.
  • Tag bagepladerne ud af køleskabet og drys med en si, flomelis over i et tyndt lag. Det giver dine vaniljekranse en let karamellisering.
  • Bag vaniljekransene 8 min i midten af ovnen.
    Afkøl og nyd. Eller allerbedst spis dem lune.
    Opbevares i kagedåse……. hvis der er nogle tilbage.