HVEDER

HVEDER

Hveder spiser vi dagen før store bededag. Der er ikke nogen religiøs tradition bag, men stammer fra dengang, hvor store bededag var en arbejdsfri bede og bodsdag, hvor bageren også havde fri. Det her er opskriften på mine ynglings hveder, lækre bløde, luftige, porrøse og med et strejf af kardemomme. Det skal der være i hveder. Hveden skæres over, ristes og spises kun med smør, hvis du spørger mig og helst kun under hveden.

Kast dig ud i at bage hveder selv, det er ret nemt og duften der breder sig i huset er fantastisk.

Bryder du dig ikke om kardemomme, så undlad det.

Hveder

Forb. tid15 minutter
Tilb. tid2 timer 45 minutter
Samlet tid3 timer
Ret: Brød
Antal: 12 stk

Equipment

  • Røremaskine, bradepande 20×30 cm.

Ingredienser

  • 2 dl Sødmælk Lunt
  • 25 g Gær
  • 450 g Hvedemel
  • 100 g Smør Blødt
  • 2 stk Æg
  • 1 spsk Sukker
  • 1 tsk Salt Groft
  • 2 tsk Kardemomme

Pensling:

  • 1 stk Æg Sammenpisket

Sådan gør du

  • Lun mælken til håndvarm.
  • Udrør gæren heri.
  • Rør æg i.
  • Tilsæt 1/2 af hvedemelet og rør godt
  • Tilsæt kardemomme og næsten resten af melet, sukker i den ene side og salt i den anden side.
  • Rør dejen sammen på rørmaskinen.
  • Smørret tilsættes under omrøring i små bidder. Rør til dejen hænger sammen, ca. 4-6 min Dejen må gerne klistre en smule.
  • Lad dejen hvile i skålen 1/2 time, i en skål med film på eller i en condibøtte med låg på.
  • Tag dejen ud på bordet, det er ikke nødvendigt med mere mel.
  • Del dejen i 12 stykker og rul til boller, det gøres ved at lave en hulning med den ene hånd og køre hånden rundt over bollen i cirkler, så bliver bollen spændt op samtidig.
  • Læg et stykke bagepapir i en bradepande eller smør et ildfast fad med smør.
  • Læg dine boller 3 på den ene led og 4 på den anden.
  • Lad dem efterhæve 1-1 1/2 time med et viskestykke over. Hvederne er færdig hævet, når de rører hinanden.
  • Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  • Pensel hvederne med sammenpisket æg.
  • Bages på 2 nederste rille i ovnen ca. 20 min.
  • Afkøles helt på en rist.
  • Så er dine hveder klar til at blive ristet og spist.
  • Velbekomme.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *