Choux Au Craquelin Fastelavnsbolle.

Choux Au Craquelin Fastelavnsbolle.

Fastelavnsboller er mange ting. Jeg er selv, ikke vild med alt det flødeskum, der som regel kommer i fastelavnsboller. Og heldigvis er der rigtig mange slags. Til gengæld syntes jeg, at en choux au craquelin er lækker.

Choux au craquelin betyder egentligt bare: en vandbakkelse med en knasende krakkeleret top.

Der er så mange muligheder, for fyld i en choux au craquelin, det er kun fantasien der sætter grænsen.

Fastelavn kommer af det tyske fastelabend og stammer fra den katolske tid i Danmark frem til reformationen i 1536 og er egentlig indgangen til fasten. dvs. aftenen før at fasten begynder og derfor var det bare om, at få spist nogle lækre og fede madvarer, som ikke ville komme på bordet, de næste 40 dage, som fasten varer. Efter reformationen tabte fasten noget af sin betydning og blev erstattet med fastelavnsfesten, som vi kender i dag.

Giv dig i kast med den lækre vandbakkelse, der ikke er så svær, som den umiddelbart ser ud til.

Choux au craquelin

Forb. tid30 min
Tilb. tid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 12

Equipment

  • Udstikker 5 cm
  • Sprøjtepose /engangs
  • Tyl efter ønske

Ingredienser

Mørdejsbund:

  • 100 g Mel
  • 50 g Flomelis
  • 100 g Smør, koldt
  • 1 stk. Æggeblomme

Æblekompot:

  • 2 stk. Æbler skrællet og skåret i fine små tern.
  • 2 spsk. Citronsaft
  • 1 spsk. sukker
  • 3 spsk. Vand
  • 1 tsk. Vaniljepasta eller 1/2 vaniljestang

Craquelin dej:

  • 75 g Mel
  • 75 g Sukker
  • 12 g Kakaopulver
  • 55 g Smør

Vandbakkelse:

  • 1 1/2 dl Vand
  • 60 g Smør
  • 85 g Hvedemel
  • 1 1/2 tsk. Sukker
  • 2 stk. Æg

Vaniljecreme:

  • 3 dl Sødmælk
  • 4 stk. Æggeblommer
  • 60 g Sukker
  • 2 Spsk. Maizena
  • 1/2 stang Vanilje
  • 1/2 dl Fløde

Saltkaramel:

  • 1 1/4 dl Fløde
  • 125 g Sukker
  • 70 g Glukosesirup
  • Flagesalt

Æble skiver:

  • 1 pose Tørret æbleskiver

Sådan gør du

Mørdejsbund:

  • Kom mel, flormelis og smør op i en minihakker og kør det kun lige sammen, så det er krummer.
  • Kom æggeblommen i og kør det sammen til en klump, der lige akkurat hænger sammen.
  • Uden minihakker: Ælt med dine hænder, stadig så mørdejen lige akkurat hænger sammen.
  • Rul mørdejen ud imellem 2 stykker bagepapir, til ca. 3 mm.
  • Træk papiret med mørdejen op på en bageplade og sæt den på køl i mindst en time. Den kan sagtens stå til dagen efter.
  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Når mørdejen er helt fast og hård tages den ud og det øverste stykke bagepapir tages af.
  • Udstik runde bunde med udstikker 5 cm og har du en airmåtte så brug gerne den, det giver et fint mønster, ellers bruger du bagepapir.
  • Bages i midten af ovnen ca. 8-10 min.
  • Afkøles på en bagerist.

Æblekompot:

  • Kom alle ingredienserne op i en gryde og kog ved svag varme i 10 min.
  • Kom kompotten i en skål, dæk den til og stil på køl.

Craquelin dej:

  • Kom alle ingredienser i en minihakker og kør det sammen.
  • Har du ikke en minihakker, bruger du hænderne til, at ælte sammen med.
  • Rul kiksen ud imellem 2 stykker bagepapir.
  • Træk bagepapiret over på en bageplade og sæt på køl, ind til kiksen skal bruges.

Vandbakkelse:

  • Tænd oven på 180 grader, hvis du har fået slukket den.
  • Vej de tørre ingredienser af i en skål.
  • Slå æggene ud i en skål (Måske skal du ikke bruge begge æg) og pisk dem let sammen.
  • Kom vand og smør i en gryde og varm det op til kogepunktet, så smørret er smeltet.
  • Tag gryden af varmen og lad den stå 5 min, for at køle lidt af.
  • Med en slev røres de tørre ingredienser i og der skal bruges kræfter, så det bliver en samlet masse. Du kan også bruge en elpisker.
  • Kom det ene æg i og rør grundigt.
  • Tilsæt ca. 1/2 æg og rør igen.
  • Tilsæt det sidste hvis det er nødvendigt.
  • Dejen skal være glat og hvis du kører en finger igennem dejen, skal fingeren efterlade et spor.
  • Læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  • Kom vandbakkelsesdejen op i en sprøjtepose og klip et hul, hullet skal være 1 cm ca.
  • Sprøjt 12 vandbakkelser ud på bagepapiret, husk afstand.
  • Tag kiksedejen ud af køleskabet og udstik 5 cm runde kiksestykker
  • Læg kiksestykkerne oven på vandbakkelserne og tryk dem let ned i .
  • Bages 35 min næst nederst i ovnen
  • De første 30 min er det helt FORBUDT, at åbne ovnen.
  • Sæt en seddel på ovnlågen.
  • Hvis du åbner falder dine vandbakkelser sammen.
  • Efter 30 min må du godt åbne og tage en ud og mærke om den er færdig bagt.
  • Afkøles på en bagerist.

Vaniljecreme:

  • Skrab vanilje kornene ud af stangen og mos kornene med lidt af sukkeret.
  • Kom alt i en gryde og lad det koge op, det må gerne koge et minuts tid.
  • Kom cremen i en skål og dæk med film helt ned over den varme creme, så filmen røre cremen.
  • Sæt på køl
  • Når cremen er afkølet, piskes fløden ret stiv og vendes i cremen.

Saltkaramel:

  • Kom fløde, sukker og glukosesirup i en gryde og lad den koge op, skrue ned på 2/3 dele af max og lad den stå og koge til massen rammer 118 grader.
  • Rør i den undervejs, så den ikke sætter sig i bunden. Smag til med salt.
  • Kom massen op i en beholder og når den er næsten afkølet, skal karamellen i en sprøjtepose

Æble skiver:

  • Du kan købe en pose færdige eller selv tørre tynde skiver af æble i ovnen.

Samling:

  • Klip et hul i bunden af vandbakkelserne.
  • Kom karamellen i en engangssprøjtepose og vaniljecremen i en pose med tyl.
  • Fyld æblekompot i en en teske, dernæst lidt karamel i og til sidst vaniljecremen. Kom så meget vaniljecreme i at det kommer for meget i, det skal du bruge som "klister".
  • Sæt den fyldte vandbakkelse på en mørdejsbund.
  • Sprøjt vaniljecremen på toppen af vandbakkelsen i en ring.
  • Kom saltkaramel i midten af vaniljecremen.
  • Pynt med en skive af tørret æble.
  • Chouw au craquelin skal spises med det sammen.
  • Velbekomme.